I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, August 14, 2008

Macam Mana Nak Buat Screenshot

Screenshot!!!

belajar
Ok...Skang nak tahu mcm mana nak wat screenshot..kan?
Senang je cara nak wat ni....
capedehSbelom ni n3slo pun terpinga-pinga camne nak wat ni...speechless
Nasib baik ada cik Choki2 yang tolong..he he..toce toce!!!
gongxi1
Tutorial ni n3slo wat khas buat sesape yang mmg zero dlm bab ni...
( Pas ni kena blanjer neslo ais blend tau...)
ketawasetan

Memula,
Of coz la korang kena ada keyboard...(kuang kuang kuanggg)
Amati keyboard korang betol2...(pandang cam tahap cinta pandang pertama)
cinta
Ok..gambo kat atas ni adalah keyboard.Tp rupa bentuk dia bukan camni laa...ni n3slo snap separuh je...hehe..
(kalo takde benda alah ni, baik blajo lenkali sampai betol2 ada keyboard)
Harap2 dah adangupil
Ok, kalo dah ada keyboard, kita sambung balik pembelajaran kita.

Pastu,
cari butang Print Screen ...kalo kat laptop dia tulis PrtSc SysRq
Biasanya butang ni duk kat atas belah kanan...

Nampak tak anak panah yang kaler merah tu?
Kalo tak nampak...boo (tak lama la tu)hehehe...


Macam mana nak guna?

Just tekan je butang tu...
Pastu tekan Ctrl + V untuk paste kan screenshot ke dokumen atau mana2 graphic program seperti Paint.
Lepas tu korang leh save ( CTRL + S ), dokumen korang.
Jangan lupa kasi nama kat dokumen korang supaya senang nak cari.

Hahahaaaa...senangkan???senangnya1

Ok, sekarang kita belajar untuk ambik selected window sahaja.
Tekan butang ni:

haAlt + PrintScreen

Harap korang berpuas hati ngan tutorial kali ni...
lulusSelamat Mencuba !!!lulus

1 comment:

chipsmore said...

screenshot ni pe ea??
xpham..
yg ne satu??
if kite nk copy page owg n paste kat kite nye blog..
cam ym..
ms..
fs..
pe ke..
cane ea??
leyh aja x??
u rep kat blog i ea..
cikepal06.blogspot.com