I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, September 19, 2008

Memasang Emoticon Pada Shoutbox

Rasenya semua dah tau camne nak masukkan emoticon ke chatbox kan?
Ok...buat kawan kita yang bertanya kat n3sl0, kat sini n3s citer serba sedikit camne nak masukkan emoticon ke chatbox ye...

First skali kena login ke shoutmix dulu.
----> http://www.shoutmix.com

Ok...kalo dah login, Klik ----> Setting
Akan kuar paparan seperti di bawah

Pilih menu Display
klik kat ----> Smileys
Kemudian, masukkan URL imej yang korang nak guna pada ---->Smiley image URL
Masukkan kod imej pada bahagian ---->code
Contoh ----> :gelak: utk imej yg sedang gelak :sedey: utk imej yg nangis...
bahagian ni terpulang pada korang utk letak kodnya
Tinggalkan kosong pada bahagian ----> optional


Klik ----> Add utk menambah icon smileys korang
Untuk basic shoutbox ni hanya 10 smileys yg boleh digunakan.
Selepas add sepuluh smileys,
Jangan lupa klik kat

Untuk menggunakan ikon2 smileys ni..
korang leh cari kat Photobucket atau Imageshack
atau mana2 web ikon yg korang jumpa...
Seboleh-bolehnya sila host image sendiri kalo korang ada akaun photobucket atau imageshack.Direct link tak digalakkan kerana bimbang imej tak kuar.
Ok..tu je cara2nya..senang je kan?


Selamat Mencuba !!!